Go to Top

Gyűjtögetők (első verzió)

GYŰJTÖGETŐK (első verzió)

A kényszeres gyűjtögetés pszichológiai betegség. A beteges gyűjtögető nem képes megszabadulni semmitől, amihez hozzájut: a felhalmozó tevékenység esetenként olyan méreteket ölthet, hogy mind az egyénre, mind környezetére komoly veszélyt jelenthet. Ennek következtében a kényszeres gyűjtögetők szociális kapcsolatai beszűkülnek, gyakran teljes magányba burkolóznak. Az egyedüllét pedig nem segít, inkább erősíti a gyűjtési szenvedélyt, a függőséget: a gyűjtögetők a társtalanság feloldására a különféle tárgyak, emlékek halmozásába menekülnek.

A darab ebbe a tematikába illeszkedik a fizikai színház és szöveges elemek összefonódásával.

De valóban egy betegségről beszélünk?

Az általános társadalmi nézőponttal szembekerülve a “betegek” szemszögéből jelenik meg a gyűjtési szenvedély, s emellett az a sajátos világ, mely a gyűjtögetők fantáziájában, s közvetlen környezetében felépül. A tárgyak furcsa imádatába elvont fogalmak, emlékek, érzelmek, élmények gyűjtése is belefonódik, reflektálva napjaink divatos közösségi oldalait is erőteljesen meghatározó lélektani gyűjtögetésre. A négy gyűjtő retrospektív története egyszerre mutatja be az egyének kényszeres halmozásához vezető múltat, a boldog gyűjtés, a magány és a szégyen furcsa egyvelegét, a társadalom visszhangját.

Az offline:ontheater társulat hagyományaihoz illeszkedve a történet egy különleges díszletbe ágyazódik: a kényszeres gyűjtögetés következményeként az először szinte üres tér egy roncstelep és egy boszorkánykonyha keverékévé válik.

A darab sokszínűségét a szereplők egyéni képességei biztosítják. A különböző artista technikákat (rúdakrobatika, kézenállás, levegeőakrobatika), a bűvészetet és az élő zenét ötvözve az előadás a betegséget művészi szempontból ragadja meg, hatékonyan elválasztva a gyűjtögetést a társadalom által kimondott negatív jelzőtől.

 

Szereplők:
Cziráki Melinda
Glass Benjamin
Heidrich Roland
Orbán Balázs
Vigh Alexandra

Az előadás közösségi alkotómunkával jött létre Glass Benjamin vezetésével.
Alkotó munkatárs: Cziráki Melinda

Zene: Heidrich Roland, Cziráki Melinda
Közreműködők: Kósa Dániel, Szamosi Zsófia
Díszlet: Glass Benjamin, kreatív munkatárs: Cziráki Melinda
Technika: Budai Géza, Galkó Janka
Tissue koreográfia: Nagy Zsuzsi
Fotó: Molnár Csongor
Plakát: Sturm Dániel

Külön köszönet az ötletért és az inspirációért Kozma Bognár Sándornak és Daniel Glassnak.

Köszönet: Christof Glass, Habók János, Kaszányi Roland, Regine Glass, Cziráki család, Pólya Sári, Kálmán Eszter, Szászi Katalin, Ránki Júlia, Pete Nóra, Vida Zoli, Eötvös Sándor, Csillag Péter, Alehopp! Cirkusziskola

Támogatók:
Művelődési Szint (MŰSZI),
Art Quarter Budapest (aqb),
Inspirál Cirkuszközpont

 

 

 

Oszd meg másokkal!
FacebookTwitterGoogle+Share